A Magyar Nemzeti Múzeum Pollack termében 2010. december 2-án 96. születésnapja alkalmából barátai, kollégái köszöntötték a magyar régészet Nesztorát, dr Patay Pált. Az alkalomra Patay Pál tiszteletére összeállított tanulmánykötettel készültünk, amellyel egyúttal kollégánk múzeumi pályafutásának kezdetét, annak kerek 60. évfordulóját is ünnepeltük.

NKA pályázati forrásból jelenhetett meg 2014-ben a felújított Forgách-kastély és a benne 1973 óta közgyűjteményként működő Kubinyi Ferenc Múzeum történetét bemutató kiadványunk. 

A szécsényi Helytörténeti Füzetek 2. köteteként jelent meg Guba Szilvia és Galcsik Zsolt szerkesztésében a Szécsény évszázadai című, történeti-régészeti összefoglaló Szécsény múltjáról. A kötet ünnepélyes bemutatójára a múzeum alapításának 40. évfordulója alkalmából került sor. A kötetet dr Feld István, az ELTE Középkori és Kora Újkori Régészeti Tanszékének vezetője méltatta.

2010-ben NKA pályázati forrásból valósult meg "Egy művészházaspár a 20. századi Magyarországon" c. időszaki kiállítás, amely Bertha István karmester és felesége, Szirmay-Kalos Margit életútját mutatta be.