Földbelátók

Tanösvény a betondzsungelben, avagy hogy kerül a neolit arcos edény a Beszterce térre?

Kevés olyan régészeti emlékkel találkozhatunk ma Magyarországon, amelynek másolatát, esetleg 1-1 motívumát közterületen, az eredeti tárgyat őrző múzeumától távol találjuk meg. Ilyen pl. Hatvanban, a hatvani kultúra névadó lelőhelyén egy körforgalomban felállított bronzkori fibula grafikus megjelenése (az már más tészta, hogy a fibula több száz évvel később használt és elterjedt forma, és semmi köze sincs a hatvani kultúrához: a szándék azonban fontos!)

 Salgótarjánban, a város északi részén az 1960-as évektől kiépült Beszterce-lakótelep központi tere, a Beszterce tér 2018-ban újult meg. Egyedülálló módon a Nógrád-Novohrád Geopark munkatársai és felkért szakértői az S39 Hybrid Design Alkotócsoport segítségével újraértelmezték a közösségi tér fogalmát, így a tér földtani-régészeti tanösvénnyel bővült.

Amíg az ember nem látja saját szemével, nem is tudja értelmezni a lakótelepi tanösvény fogalmát. Bevallom, nekem is nehezemre esett elképzelni, hogy hatnak majd a régészeti tárgyak grafikái egy modern környezetben. Látva az eredményt, azt kell mondanom, hogy egy rendkívül ötletes, idővonalként és világító térkőburkolatként megjelenő, tapogatható és értelmezhető látványelemekkel kialakított közösségi tér jött létre.

A földtani tanösvényen eredeti, hatalmas kőzetmintákat helyeztek el, Prakfalvi Péter leírásai pedig tényleg millió évekkel repítenek vissza bennünket az időbe.

A földtan szerinti negyedidőszak végén pedig átlendülünk (az ember megjelenésével) a történeti-régészeti korokba. A régészeti tanösvényhez a Nógrád-Novohrád Geopark magyarországi területén előkerült legfontosabb, vagy épp legjellemzőbb leletei közül választottam az őskortól a középkorig. Az Árpád-kori és középkori részekhez Tóth Balázs készítette a szövegeket és a grafikákhoz a tárgyakat is ő válogatta. A neolit arcos edény épp Szécsényből került elő, de nem maradhatott ki a kisterenyei csüngő sem. 

Salgótarján megújult Beszterce tere elnyerte a Nógrád Megyei Mérnöki Kamara "Év mérnöki teljesítménye" díját. Nemcsak a látványért, de az építészeti megoldásokért, a művészi téralkotásokért is érdemes felkeresni. Ha pedig valaki az eredeti arcos edényre is kiváncsi, nos akkor egészen Szécsényig kell jönnie és a múzeumunk kiállításában megtekintheti!

Guba Szilvi