Események

Ilyen volt - az I. Palócföldi Tortafesztivál eseményei

A betakarítást követő őszi hetek, benne Szent Márton ünnepe (XI. 11.), a terményekkel, hízott jószágokkal hagyományosan a bőség, a templombúcsúk azaz a palóc „vendégség” időszaka. A tortafesztivál is egy nagy vendégséggé kerekedett Márton napján a Múzeumban, majd ezer látogatóval.

 

Másrészt a kastély utolsó Nagyasszonya, herceg Odescalchi Eugénie a cukrászat és a torták nagy kedvelője volt. A bécsi Gerstner, a pozsonyi Mayer majd a pesti Gerbeaud cukrászdák gyakori vendégének számított. Leánykorában többször nyaralt Teleki Sámuel nagybátyjáéknál az erdélyi Sáromberkén. Ilyenkor Sámuel napon az ünnepi asztal ékessége a „Habsburg-torta” volt. Lenyűgöző méretű, toronyszerű építmény, egy csokoládéval bevont piskótaféleség, amiben elszórtan fagyasztott ananászszeletek rejtőztek. Ez a torta volt gyermekkoruk álma, de csak ritkán, kivételes alkalmakkor sütötték, mert nagyon sok minden kellett az elkészítéséhez, mivel a csokoládé bevonatra még vaníliakrém-díszítés is került. A tortának a nevéhez illően fekete-sárgának kellett lennie, mert ez volt a Habsburgok színe. Az első ilyen tortát szakácsuk Rudolf trónörökös tiszteletére készítette. A torta leírását a hercegnő megőrizte mindvégig konyhakönyve receptjei között.

A hercegnő számára emlékezetes volt még a csokoládébomba, ami a karácsony szentesti böjtös vacsorához tartozott, és a 24 tojásból készült legendás lovrini diótorta. 

E motívumok szinte magától értetődővé tették, hogy a Kubinyi Ferenc Múzeum megrendezze az I. Palócföldi Tortafesztivált, együttműködve Bartus Dóra cukrásszal, aki mind a szervezés, mind a fesztivál napján pótolhatatlan volt. Mellette a szervezés és a lebonyolítás a Múzeum és a Művelődési Központ munkatársainak kitűnő együttműködésével valósult meg. 

A fesztivál változatos, tartalmas, felnőtt és gyermek programokban gazdag nap lett, és a belga csokis, gyümölcsös sasliktól Jagyutt Péter mesteri torta finomságaiig sok minden ínyencséget vehettünk és ehettünk. 

A megnyitón Lévárdi Bea kínai tanítványával és Jambrik Zsolttal remek kezdő impulzusokat adott a programokhoz, és Stayer László polgármester úr köszöntője is fokozta a jó hangulatot. E napon a torta pályamunkákból készült kiállítás volt a leglátogatottabb tárlatunk, 950-en tekintették meg, számosan a Felvidékről is.

 

Pályamunkákat szintén nyújtottak be a határon túlról, így Nagyszalontáról (ma Románia) és a felvidéki Szádalomásról, Tornaljáról valamint Apátújfaluból. Összesen 45 tortában gyönyörködhettünk. A pályamunkák amatőr és cukrász kategóriák szerint érkeztek. A Bartus Dóra, Jagyutt Péter, Magyarné Fekete Veronika és Vaslóczki Orsolya tagokból álló szakmai zsűri 6-6 pályamunkát minősített aranyérmesként. Köztük amatőr kategóriában Rugóné Kovács Tünde a Sopron megyei Röjtökmuzsajról, a cukrászoknál pedig Oláhné Farkas Edina Nógrádsipekről lett abszolút győztes. Ők vehették át a Szécsény Város Önkormányzata által felajánlott fődíjakat. 

A kastély minden szegletében volt valamilyen program vagy vásárlási, étkezési, kóstolási lehetőség, például csoki szökőkút, csoki nyalóka készítés és büfé. 

Smelkó István, a fesztivál alapötletének kigondolója kézműves foglalkozásokat, köztük okos toboz bagoly készítést vezetett az egymást váltó családok és gyermekek számára, akárcsak Takács Béla mézeskalácsos, aki mézeskalács díszítésre tanította a gyermekeket. 

Bartus Dóri mini cukorvirág készítő tanfolyamot tartott az előzetesen jelentkezők számára, és cukorvirág bemutatót az érdeklődő sokaságnak. Sas Lászlóné és Pásztorné Ónodi Erika grillázs bemutatót és kóstolót tartott, Pálmai Zsuzsanna bonbon bemutatót, Magyarné Fekete Veronika pedig tortadekorációs bemutatót.

Dr. Hausel Sándor történész-levéltáros, múzeumunk korábbi igazgatója Balassagyarmat és Szécsény cukrászat történetéről tartott vetített képes előadást.

Az estébe nyúlóan került sor a tombolahúzásra, és gazdára talált a szép számmal felajánlott nyeremény. Sokan megtekintették a folyosón fölállított alkalmi tárlatot Majcher Tamás főmuzeológus és Hugyecz Enikő restaurátor munkájának köszönhetően, a Kubinyi Ferenc Múzeum történeti gyűjteményében lévő mézeskalács termékekből és sütemény készítő eszközökből.

Köszönöm Munkatársaimnak az alkotókész, remek csapatmunkát. Köszönöm Stayer László polgármester úr és munkatársai, a Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft ügyvezetője, Garamvölgyi Andrea, és a kft. minden munkatársa hozzájárulását. Köszönöm a zsűri: Jagyutt Péter mestercukrász, Magyarné Fekete Veronika, Vaslóczki Orsolya és Bartus Dóra cukrászok értékelését a 45 pályamunkáról, Dórinak a rengeteg szervezést és munkát, illetve a fesztivál háziasszonyi teendőit is. Köszönöm a muzsikusok lendületes közreműködését. Köszönöm támogatóinknak hozzájárulásukat, név szerint:

Szécsény Város Önkormányzata

Orchidea Cukrászda – Balassagyarmat, Jagyutt Péter

Fal-Épszer Kft. - Patak, Barna László 

Nógrád megye önkormányzata

Robinson szigetek, Varga Béla

Gesztenyéskert Vendéglő, Doman László

Torta és cukorvirág webáruház, Bartus Dóra

Bartus Kft.- Magdi Butik

Papírmadár kft.

Arzenál-Outlet

Diszamé Bt. Rövid- és méterárú kereskedés

Universal Kft.

ÁFÉSZ, Halmosi György elnök

Juszt-Bau

Bársony Vendéglő

Rádi László

Smelkó István

Vizi Zoltán

Takács Béla mézeskalácsos

Öcsi boltja

Bátori István és felesége, Vali

Ani viráglak

Lehoczki Dávid

Pécsi Zita

Tupperos Nagyné Ági és kollégája

Sas Lászlóné és Pásztorné Ónodi Erika

Ürmöshát Kft., Őzse László Tibor

Farkas Tibor Miklósné

Kolumbán Bernadett

Mitacz Jánosné

Kürti Szilvia

Kuris Péter

Kuris Csilla

Régi László

Schmauder Sándor

Szentiványiné Borsos Antónia

Szabó Gergő

Szitás Máté

Terékné Bartus Szilvia

Petrovics Gabriella

Végh Enikő

Vargáné Tóth Katalin

Pizzeria Paterno

Medical Wellness Resort Szálloda – Nógrádgárdony

Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft.

 

Elsősorban köszönöm a Mindenhatónak, hogy mindnyájunknak adott erőt, egészséget és munkakedvet, s hogy Szent Márton közbenjárására gyönyörű időt kaptunk, sok látogató érkezett, és a fesztivál végig jó hangulatban telt.

 

FIGYELEM! Már egy év sincs hátra, és itt a II. Palócföldi Tortafesztivál!

 

Dr. Limbacher Gábor 

múzeumigazgató