Régi állandó kiállítások a főépületben

Kiállítások a kastély főépületében 1985-2004

Régészet

Az 1985-ban felállított régészeti kiállítás az őskor két időszakát, az újkőkor és a bronzkor régészeti emlékeit mutatta be. A kiállítás rendezői egyrészt a mindennapi életet kívánták bemutatni a földművelés, szövés-fonás, fazekasság tipikus tárgyi emlékei segítségével, másrészt a korszak építési technikáját egy újkőkori ház részletének rekonstrukciós kísérletével.

A bronzkori emberek mindennapi életét bronz-, csont- és agyagtárgyak sokfélesége szemléltette: a tárlókban helyet kaptak a sütés-főzés eszközei, ékszerek, ruhadíszek, melyek a fegyverekkel és a gazdálkodás eszközeivel a bronzkori fémművesség magas fokáról tesznek tanúbizonyságot. A rituális élet emlékeiből istenségek agyagszobrocskái (idoljai), amulettek kerültek bemutatásra, valamint a nagybátonyi későbronzkori temető leggazdagabb sírcsoportjának rekonstrukciója.

A kiállítás rendezői: Buda László, Gulyás Gábor, Presits Antal, Soós Virág, Tárnoki Judit

Vadászat-vadgazdálkodás

A vadászati kiállítás sok múzeumbarát, de főleg a gyerekek kedvence volt. Köszönhette ezt a két, Muray Róbert nógrádi tájakat idéző festménye segítségével kialakított diorámának, melyben számos kisvad (védett madarak és kisemlősök) és nagyvad (barnamedve, őz) kapott helyet. A kiállítás egyben emléket állított Studinka Lászlónak, Kittemberger Kálmánnak, Széchenyi Zsigmondnak, a magyar vadászat kiemelkedő egyéniségeinek, valamint Nádler Herbertnek, a vadgazdálkodás kiváló szakértőjének. A vadászat témakörét a vadászfegyverek történetét bemutató terem tette teljessé.

A kiállítás tárgyait a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kölcsönözte, a kiállítást a Mezőgazdasági Múzeum munkatársai rendezték.