Pályázatok

NKA - Állományvédelmi pályázat - 2014

Pályázati azonosító: 3505/02678

A pályázat címe: Gyűjtemények védelmét szolgáló eszközök beszerzése 

A Kubinyi Ferenc Múzeum és Krúdy Gyula Könyvtár gyűjteményeinek műtárgyvédelmét szolgáló savmentes papírból készülő tárolókat szereztünk be.

A történeti és a régészeti gyűjtemény műtárgyainak tárolásához szükséges dobozokat és tárolókat vásároltunk a pályázati támogatást felhasználva.

Az A/4-es méretű, savmentes levéltári dobozok a történeti gyűjtemény adattárának és dokumentumtárának gyűjteményi egységeit hivatottak tárolni, ezzel védve a történeti gyűjtemény dokumentumként nyilvántartott műtárgyait. A múzeum közel 15 ezer tételt számláló gyűjteményi egysége kerülhet így ideális őrzési körülmények közé. Szintén savmentes tárolódobozokba kerülhetnek a régészeti adattár kéziratos egységei.

A fedeles tárolódobozok beszerzése a régészeti gyűjtemény legkorábbi, 20. század első feléből származó gyűjteményi egységének átcsomagolását teszi lehetővé. Az elsavasodott és sérült dobozok lecserélése a régészeti leletanyag (elsősorban fémtárgyak) műtárgybarát tárolását oldja meg a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

A pályázat által megvalósuló fejlesztés megakadályozza e műtárgycsoportok állagromlását és megvalósítja a 21. században elvárt műtárgyvédelmi és őrzési feltételeket.